Varus-equin  ·   Luxatie de sold  ·   Chirurgie  ·   Scolioza  ·   Neuromotor  ·   Recuperare  
centru specializat
Recuperare neuro-motorie
Dr. Andra Dinu
Fiziokinetoterapeut, Doctorand in Medicina
Pasul unu
In recuperarea copilului cu ”risc” este esentiala diagnosticarea precoce si inceperea tratamentului cat mai rapid dupa nastere. In primul an de viata, copilul are cele mai multe achizitii motorii de la miscari grosiere ( rostogolire, patru labe si ridicare in picioare ) pana la miscari de finete necesare desfasurarii activitatilor zilnice ( apucare obiectelor cu trei degete, doua degete, mancatul independent, imbracatul independent ).

De aceea incadrarea intr-una din categoriile mentionate mai sus duce rapid catre o serie de consulturi si investigatii de specialitate menite sa dea un diagnostic corect (consult neurologic, ecografie transfontanelara, evaluarea Precthel pentru determinarea miscarilor globale ale copilului etc. ).

Dezvoltarea copilului se urmareste de la momentul conceptiei , pentru ca de atunci incepe dezvoltarea/miscarea copilului, dezvolatare care se continua dupa nastere. 

Un scurt ghid al etapelor de dezvoltare:
  • La 3 luni copilul trebuie sa-si tina capul, sa stea pe burta
  • La 4 luni sa inceapa rostogolirea
  • La 5 luni sa se rostogoleasca
  • La 6 luni sa inceapa sa stea in fund!

Copilul este cel care TREBUIE sa faca aceste lucruri, singur sau cu putin ajutor. NU trebuie pus in fund sau pus in picioare, trebuie lasat sa incerce si sa greseasca si sa incerce iar pentru ca in final va reusi!

Toti copiii trebuie sa treaca prin toate etapele? Este obligatoriu sa mearga in patru labe?
 
Raspunsul este : DA, trebuie sa treaca prin toate etapele! Fara rostogolire nu poti ajunge in 4 labe, fara 4 labe nu te poti ridica in picioare, fara sa te ridici singur in picioare nu poti merge!

Nu este obligatoriu ca in ziua in care a facut 4 luni sa inceapa sa se rostogoleasca, dar daca la 5 luni copilul nu are elemente de 4 luni atunci putem considera intarziere in dezvoltarea neuro-motorie.De cele mai multe ori aceste intarzieri apar din lipsa de experienta si frica mamicii care-si hiperprotejeaza copilul si nu-l lasa sa experimenteze.

Dar o evaluare corecta si exacta poate releva la varste timpurii probleme adevarate neurologice care pot face diferenta intre un copil cu deficite neurologice majore mai tarziu sau un copil capabil sa se recupereze, sa evolueze normal.

O evaluare timpurie inseamna un diagnostic timpuriu, o incepere timpurie a recuperarii cu rezultate excelente pentru COPILUL TAU!
Dr. Andra Dinu

+50 cazuri grave neurologice tratate cu succes
+350 cazuri ortopedice si neurologice anual
+15 ani de experienta profesionala
__________________________________________________________________________________________
• Atestat international PONSETI in tratamentul piciorului stramb congenital Varus Equin
• Atestat international Prechtl in evaluarea neuro-motorie a prematurului, a nou-nascutului si a bebelusului
• Terapeut Vojta in formare
• Curs de analiză posturala - Dezvoltarea programelor de urmărire a posturii și mersului pentru copilul scolar
Ce pasi trebuie urmariti in tratamentul corect al unui caz neuro-motor.
Pasul unu
Asigura-te ca ai primit un diagnostic corect!
Pasul doi
Asigura-te ca alegi specialistul potrivit!
Pasul trei
Urmareste cu atentie obiectivele
Pasul patru
Alege echipa multidisciplinara
Copyright © Orto-Clinic 2016  ·  Toate drepturile rezervate  ·  0213 241 419  ·   please enable javascript to view  ·  by yetika.net