Varus-equin  ·   Luxatie de sold  ·   Chirurgie  ·   Scolioza  ·   Neuromotor  ·   Recuperare  
centru specializat
Recuperare in patologia ortopedica
Dr. Andra Dinu
Fiziokinetoterapeut, Doctorand in Medicina
Recuperare medicala
Va prezentam o serie de terapii pentru care echipa noastra este certificata si pe care le utilizeaza in mod curent in recuperarea si tratarea afectiunilor ortopedice si mai ales neurologice, cu eficienta dovedita in recuperarea afectiunilor.


  • Kinetoterapia
Este o terapie realizata cu ajutorul miscarii prin care se ȋncearcǎ restabilirea anumitor functii ale corpului. Rolul kinetoterapiei este de a regla dezechilibrul prezent la nivelul aparatului musculo-articular.

Cum functioneazǎ kinetoterapia?
In cadrul sedintelor un specialist foloseste cele mai potrivite programe de exercitii prin care sǎ stimuleze muschii copilului ce are abilitǎti motorii afectate de o problema ortopedica sau neurologica. Suntem pregatiti sa ajutam la redobȃndirea fortei musculare si a capacitǎtii de a face efort, la redobȃndirea controlului si a echilibrului muscular, la ȋmbunǎtǎtirea legǎturii dintre creier si muschi, precum si la corectarea traumatismelor.

Ce tratam?
• Afectiuni ortopedice ale copilului (picior tal-valg, picior convex, picior metatarsus adductus, genu valg, genu var, coxa antetorsa, scolioza, cifoza, etc);
• Afectiuni neurologice ale copilului (paralizie de plex brahial, tetrapareze spastic, sindroame genetice – Sindrom Joubert, Scleroza tuberoasa Burneville, Sindrom Down, intarzieri in dezvoltarea neuromotorie de diferite cauze, etc);
• Recuperare post-trauma (dupa fracturi, entorse, luxatii).

  • Hidrokinetoterapie
Metoda hidrokinetoterapiei reprezinta kinetoterapia in apa, baza recuperarii medicale.

Este una din principalele forme de refacere a functiilor diminuate in urma unor boli sau traumatisme si de asemenea ajuta la mentinerea starii de sanatate. Diferenta dintre hidrokinetoterapie si alte metode de miscare in apa (de exemplu AquaGym) este una singura dar foarte importanta. In cadrul procesului de recuperare prin hidrokinetoterapiei terapeutul se axeaza pe particularitatile si patologia fiecarui pacient, terapia fiind individuala.

Hidrokinetoterapie pentru copii reprezinta o metoda complementara a kinetoterapiei, ce ajuta atat la relaxarea musculaturii cat si la tonifierea ei in functie de obiectivele programului kinetic. Durata sedintei este cuprinsa intre 30 si 45 de minute si depinde de varsta si patologia fiecarui pacient cat si de recomandarile medicului specialist.

  • Terapia Vojta
Numele acestei terapii vine de la numele neurologului pediatru de origine ceha Vaclav Vojta, care, intre 1950 si 1970, a dezvoltat tehnici de diagnostic timpuriu si tratament pentru copiii ce sufereau de pareza cerebrala. Pe scurt, aceasta terapie are la baza principiul reflexogen in locomotie. Principiul acestei tehnici consta in aplicarea de stimuli externi, de catre terapeutul Vojta, prin tehnici special invatate, care sunt menite, prin activarea anumitor centri, sa provoace reactii de miscare in mod automat.

La terapia Vojta, cursul miscarilor ”normale”, ca prinderea, verticalizarea si mersul nu sunt primar invatate, exersate si antrenate. Terapia in sine face posibil ca modelele de miscare elementare sa fie din nou accesibile pacientilor care au suferit leziuni ale sistemului nervos central sau locomotor, prin miscari reflexe.

  • Analiza posturala
Analiza posturala o tehnica inovatoare derivata din fizioterapia clasica si reprezinta ansamblul de posturi si pozitii globale raportate si adoptate pentru centrul de baza al organismului, coloana vertebrala. Posturile ideale de lucru cu pacientul sunt alese in urma unei evaluari posturale, biomecanica si anamnezica, atent efectuate de catre kinetoterapeutul nostru specializat in reeducare postural globala. Asadar fiecare pacient este evaluat si tratat in functie de urmatoarele criterii:
• Individualitate – intrucat fiecare individ este diferit, trebuie studiat in functie de unicitatea sa, urmarind patologia osteo-musculara si actionand in functie de particularitatile pacientului;
• Cauzalitate – reeducarea postural globala impreuna cu un studiu atent al pacientului, biomecanic si postural, reuseste sistematic sa ajunga la cauza durerii, eliminand toate compensarile acumulate si stabilite in decursul anilor de viata;
• Globalitate – permite tratarea pacientului in totalitate, infuentand in mod pozitiv componentele controlului neuromuscular: proprioceptia, forta musculara, timpul de reactie musculara si controlul postural.

Ce tratam ?
Reeducarea postural globala actioneaza asupra tuturor problemelor care sunt legate de o biomecanica disfunctionala, printre acestea regasindu-se:
• Deficiente structurale ale deviatiilor coloanei vertebrale: scolioza, hiperlordoza, hipercifoza, genunchiul valgus sau varum, picior plat sau scobit;
• Deficiente provenite din hiperextensia articulara sau prabusiri: hernie de disc;
• Leziuni articulare: cervical, dorsale sau lombare;
• Probleme respiratorii;
• Probleme sportive, considerate ca actiuni asupra patologiei si imbunatatirea performantelor sportive.

__________________________________________________________________________________

Contacteaza medicul specialist:

DrD. Andra Dinu

Doctorand in Medicina, Fiziokinetoterapeut

Specialist Metoda Ponseti

Terapeut Vojta in formare

 

Ruxandra Tudosoiu, Kinetoterapeut ,

Daniela Stancu, Kinetoterapeut

Sorina Micu, Kinetoterapeut, Hidroterapeut

Alexandra Mesina, Kinetoterapeut

Florin Lixandru, Kinetoterapeut

 

Dr. Andra Dinu

+50 cazuri grave neurologice tratate cu succes
+350 cazuri ortopedice si neurologice anual
+15 ani de experienta profesionala
__________________________________________________________________________________________
• Atestat international PONSETI in tratamentul piciorului stramb congenital Varus Equin
• Atestat international Prechtl in evaluarea neuro-motorie a prematurului, a nou-nascutului si a bebelusului
• Terapeut Vojta in formare
• Curs de analiză posturala - Dezvoltarea programelor de urmărire a posturii și mersului pentru copilul scolar
Ce pasi trebuie urmati in etapele de recuperare medicala a afectiunilor ortopedice si neurologice .
Pasul unu
Pasul doi
Pasul trei
Pasul patru
Pasul cinci
Copyright © Orto-Clinic 2016  ·  Toate drepturile rezervate  ·  0213 241 419  ·   please enable javascript to view  ·  by yetika.net