Varus-equin  ·   Luxatie de sold  ·   Chirurgie  ·   Scolioza  ·   Neuromotor  ·   Recuperare  
centru specializat
Luxatie congenitala de sold
Dr. Valentina Contanu
Medic Specialist Ortopedie Pediatrica
Diagnostic si tratament
Zi de zi, de-a lungul ultimilor 7 ani ne-am implicat activ in a arata valoarea reala a acestei investigatii atat in randul medicilor cat si in randul pacientilor.

Experienta acumulata in urma acestor ani a venit sa intareasca aceasta valoare si sutele de copii diagnosticati din prima luna cu displazii sau luxatii de sold sustin inca o data importanta ecografiei de sold efectuata in prima luna de la nastere.

De ce in prima luna?
In mod normal la nastere soldurile bebelusilor trebuie sa fie normal dezvoltate, adica bine maturizate. Exista totusi un procent foarte mare de nou-nascuti care se nasc cu o imaturitate a soldului de diferite grade, de la forme usoare determinate de pozitii dificile intrauterine (pelviana, sarcina gemelara sau alte probleme ale conformatiei bazinului mamei) pana la forme severe determinate de factori genetici (displaziile congenitale).

Din pacate acest lucru nu este cunoscut nici in lumea medicala, cu atat mai putin in randul proaspetelor mamici ceea ce minimalizeaza valoarea reala a aprecierii maturitatii soldului in prima luna de viata. Aprecierea imaturitatii soldului si recomandarile pentru un tratament adecvat care sa duca la recuperarea acestei intarzieri fara a depasi perioada de dezvoltare maxima naturala a soldului (in primele 3 luni de la nastere) o poate face doar un specialist instruit si cu experienta in ortopedia pediatrica.

Este important sa cunoastem cu totii care sunt etapele de dezvoltare a soldului la copil.

  • In situatia in care copilul se naste cu un sold imatur (slab dezvoltat) poate fi ajutat sa se dezvolte in primele 6 saptamani de la nastere prin diverse metode pe care le apreciaza medicul ortoped pediatru in functie de gradul imaturitatii (gradul nedezvoltarii). Acest lucru este posibil deoarece in aceasta perioada oasele care formeaza soldul sunt intr-o proportie mare cartilaginoase (cu o structura moale care permite modelarea).
  • Dupa aceasta perioada de 6 saptamani pana la aproximativ 12 saptamani (3 luni) capacitatea soldului de a se dezvolta/maturiza este mult mai redusa scazand la aproximativ jumatate, deoarece oasele incep sa se intareasca, sa se osifice.
  • Dupa perioada de 3 luni potentialul soldului de a se dezvolta este redus. Aceasta scadere progresiva a capacitatii de formare a soldului se explica prin faptul ca pe masura ce creste copilul, soldul se intareste (se osifica) fiind mult mai greu de intervenit pentru modelarea unui sold dur.
  • Dupa varsta de 6-8 luni cand oasele bazinului sunt aproape complet osificate (pregatite pentru ridicarea in picioare a copilului) metodele ortopedice nu mai sunt eficiente si adesea necesita interventii chirurgicale de reconstructie a oaselor soldului (femur si/sau os coxal)
De ce ecografie si nu radiografie?
Aceasta evolutie naturala a oaselor copilului de la stadiul de cartilaj in primele 4 luni (max. 6 luni) de la nastere catre faza de osificare (care se intensifica dupa 8 luni), justifica intr-un mod logic efectuarea unei ecografii de sold in toata aceasta perioada pentru ca soldul este moale. Prin efectuarea unei radiografii, medicul vizualizeaza doar oasele, nu si cartilajele! Exista anumite tendinte (provenite din necunoasterea fiziologiei soldului) de a recomanda intarziat efectuarea ecografiei de sold in ideea ca imediat dupa nastere sau in primele 2-3 saptamani nu se pot vizualiza structurile soldului, nu se pot face masuratori si nu poate aprecia gradul de osificare/maturizare.

Dupa cum ati inteles deja aceste tendinte sunt opuse realitatii - tocmai in primele 2-3 saptamani de viata ale nou-nascutului ecografia de sold are o maxima valoare.

Imaginea obtinuta prin efectuarea unei ecografii de sold permite detalii net superioare unei radiografii dintre care mentionam urmatoarele:
• nu expune copilul la radiatii nocive (ultrasunetele sunt inofensive);
• timpul de examinare este foarte scurt (cu atat mai scurt cu cat examinatorul are experienta);
• nu necesita conditii speciale de examinare;
• permite evaluarea in dinamica a soldului ( dinamica nu inseamna doar miscarea fizica a articulatiei soldului ci si urmarirea in timp, de la o luna la alta);
• acuratetea masuratorilor este de mare valoare in diagnosticul de certitudine (gradul de osificare relevat prin unghiul alfa care ne arata gradul de transformare a cartilajului in os).

Ce se intampla cu un sold imatur, displazic nediagnisticat la timp (in primele 4-6 saptamani de la nastere)?

Dupa cum bine stim de acum, soldul imatur are sanse de refacere prin aplicarea unui tratament ortopedic in primele 3 luni de la nastere si exista riscul de a nu mai putea fi influentata dezvoltarea soldului dupa perioada de osificare. In acest caz soldul imatur este supus riscului de a se luxa (disloca) la momentul ridicarii in picioare a copilului.

____________________________________________________________________________________________
Contacteaza medicul specialist

Dr. Valentina Contanu

Medic specialist ortopedie pediatrica

Experienta in chirurgia de reconstructie a deformarilor membrului inferior si solduluiDr. Valentina Contanu

+15 ani de experienta profesionala
+100 displazii de sold si 50 de luxatii de sold tratate cu succes prin tehnici non-invazive
+100 malformatii de picior stramb congenital tratate prin tehnica Ponseti sau chirurgical
+10 000 de copii in urmarire

• Atestat international PONSETI in tratamentul piciorului stramb congenital Varus Equin;
• Atestat international in ecografia de sold la nou-nascut (Prof. Graf);
• Competenta in ecografia musculo-articulara;
• Curs de analiza posturala
Ce pasi trebuie urmati in tratamentul corect al unui caz de luxatie de sold.
Pasul unu
Pasul doi
Pasul trei
Pasul patru
Copyright © Orto-Clinic 2016  ·  Toate drepturile rezervate  ·  0213 241 419  ·   please enable javascript to view  ·  by yetika.net