Varus-equin  ·   Luxatie de sold  ·   Chirurgie  ·   Scolioza  ·   Neuromotor  ·   Recuperare  
centru specializat
Chirurgie ortopedica pediatrica
Dr. Valentina Contanu
Medic Specialist Ortopedie Pediatrica
Diagnostic si tratament
Pentru desfasurarea in cele mai bune conditii a interventiei chirurgicale copilul dumneavoastra trebuie sa faca un set de investigatii menite a determina starea lui de sanatate

INVESTIGATII PREOPERATORII
1. Consultul pediatric
Medicul pediatru efectueaza o evaluare completa a starii de sanatate a copilului (posibile infectii alea cailor respiratorii superioare sau inferioare, posibile boi contagioase ale copilariei, etc) si prescrie un set de analize menite sa completeze evaluarea clinica (hemoleucograma, analize de coagulare a sangelui, alti factori care pot influenta interventia chirurgicala).

2. Consultul cardiologic
Medicul cardiolog pediatru efectueaza un consult clinic si paraclinic al cordului – ecografie de cord si electrocardiograma pentru determinarea oricaror anomalii sau defecte cardiace ce pot supune copilul unui risc in timpul anesteziei.

3. Consultul neurologic
In cazul in are copilul dumneavoastra are o boala congenitala(picior varus equin, picior scobit, picior equin prin spasticitate) care poate avea si implicatii neurologice se impune un consult amanuntin neurologic prin care se urmareste evolutia neurologica a copilului de la nastere, reflexe neurologice, posibile deficite musculare de cauza neurologica.

4. Consultul pre-anestezic
Este efectuat de medicul anestezist ce urmeaza sa efectueze anestezia in interventia chirurgicala si urmareste posibile alergii medicamentoase, stabileste doza si tipul de anestezic ce urmeaza a fi administrate, urmareste analizele efectuate si prescrie alte analize daca este necesar. Tot medicul anestezist este cel care va monitoriza copilul in perioada imediat post-operatorie de aceea este necesara familiarizarea copilului cu acesta.

INVESTIGATII PRE si POST OPERATORII SPECIFICE
Acest tip de investigatii se adreseaza pacientilor ce urmeaza sa aiba o interventie ce influenteaza postura corpului la nivelul picioarelor sau coloanei vertebrale)
1. Evaluarea posturala globala
Este efectuata de catre specialistul fiziokinetoterapeut si urmareste masurarea tuturor segmentelor corpului si determinarea asimetriilor. Masurarea incepe prin fotografierea copilului din fata, profil stanga si dreapta si din spate si releva deficientele coloanei din plan frontal si sagital – aceasta evaluare se va efectua si post operator pentru a urmari evolutia posturii si pentru realizarea programului de recuperare post-operator.

2. Evaluarea centrului de greutate
Cu ajutorul podoscopului evaluam computerizat centrul de greutate, incarcarea greutatii pe fiecare picior in parte si pe fiecare din cele 3 puncte de referinta ale piciorului (degetul mic, degetul mare, calcai). Interventia chirurgicala corectoare asupra piciorului va influenta centrul actual de greutate de aceea se va efectua o noua evaluare post-operatorie.

3. Evaluarea computerizata a mersului
Copilul efectueaza un mers liber de cativa pasi timp in care aparatul inregistreaza:
• cadenta pasilor;
• viteza;
• lungimea pasului;
• durata unui ciclu de mers comparativ stangul cu dreptul;
• durata fazei de stationare;
• durata fazei de oscilatie;
• simetria propulsiei in faza unipodala;

Aceasta evaluare se efectueaza pre si post operator si pentru pacientii care vor avea interventii chirurgicale corectoare la nivelul piciorului pentru a evalua gradul de corectie realizat.

__________________________________________________________________________________________
Contacteaza medicul specialist

Dr. Valentina Contanu

Medic specialist ortopedie pediatrica

Experienta in chirurgia de reconstructie a deformarilor membrului inferior si soldului


DrD. Andra Dinu

Doctorand in Medicina, Fiziokinetoterapeut

Specialist Metoda PonsetiDr. Valentina Contanu

+15 ani de experienta profesionala
+100 displazii de sold si 50 de luxatii de sold tratate cu succes prin tehnici non-invazive
+100 malformatii de picior stramb congenital tratate prin tehnica Ponseti sau chirurgical
+10 000 de copii in urmarire

• Atestat international PONSETI in tratamentul piciorului stramb congenital Varus Equin;
• Atestat international in ecografia de sold la nou-nascut (Prof. Graf);
• Competenta in ecografia musculo-articulara;
• Curs de analiza posturala
Ce pasi trebuie urmati in tratamentul si recuperarea dupa o interventie chirurgicala.
Pasul unu
Pasul doi
Pasul trei
Pasul patru
Copyright © Orto-Clinic 2016  ·  Toate drepturile rezervate  ·  0213 241 419  ·   please enable javascript to view  ·  by yetika.net